Наш засновник
Ебергард Шьок

(1935 – 2022)

Некролог

Спільно з родиною ми сумуємо за нашим засновником Ебергардом Шьоком, який помер 19 січня 2022 року у віці 86 років.

У 1992 році він заснував Фонд Ебергарда Шьока із метою зробити свій внесок у примирення та порозуміння з країнами Центральної та Східної Європи. На посаді багаторічного Голови Правління він інтенсивно супроводжував діяльність Фонду та наповнював її життям.

Ебергард Шьок, його ідеї та імпульси є фундаментом нашого Фонду та нашої праці. Ми будемо продовжувати їх відповідно до того сенсу, який вкладав у них Ебергарда Шьок.

Ебергард Шьок народився 26 квітня 1935 року в м. Нюртінґені. Після здобуття атестату середньої зрілості з гімназії, після вивчення професії муляра та практик в архітектурних бюро, на заводі готових бетонних елементів він розпочав вищу освіту за спеціальністю інженера-будівельника у Фаховому вищому технічному навчальному закладі «FH Stuttgart» і м. Штуттґарті. У цьому ВНЗ у 1956 році він отримав відзнаку за найкраще складений попередній державний екзамен.

Згодом Ебергард Шьок змінив місце навчання та перейшов до технічного ВНЗ «FH Hamburg» у м. Гамбурзі. До навчання та під час нього він пройшов різні практики за кордоном: у французькій Швейцарії, в Англії та в Туреччині. Завдяки цьому він почав цінувати обмін досвідом з іншими країнами.

В Гамбурзі у Фаховому технічному університеті „FH Hamburg“ в 1958 році він захистив свій Диплом інженера-будівельника. На своє перше робоче місце він заступив у «Інституті наук про працю» в м. Штуттґарті, який займався раціоналізацією в будівництві. Ця ідея його вже більше не полишала. Всі його пізніші розробки та інновації покращують якість будівельних конструкцій та підвищують ефективність будівельних процесів.

Ебергард Шьок з дочкою Сімоне Шьок

Вручення «Медалі Штауфера»

[14:19] opawluk (Gast)

Korrekturen des 1.  (links oben)vund des 3. (rechts unten) Absatzes des Abschnittes

Der Stifter

Am 26. April 1935 wurde Eberhard Schöck in Nürtingen geboren. Nach der mittleren Reife am Gymnasium, einer Maurerlehre sowie Praktika bei Architekten und in einem Fertigteilwerk, begann er mit dem Studium des Bauingenieurwesens an der FH Stuttgart. Dort wurde er im Jahre 1956 für die beste Vorstaatsprüfung ausgezeichnet.

Danach wechselte Eberhard Schöck an die FH nach Hamburg. Vor und während des Studiums absolvierte er verschiedene Auslandspraktika: in der französischen Schweiz, in England und in der Türkei. Dadurch lernte er den Erfahrungsaustausch in anderen Ländern schätzen.

1962 machte Schöck sich als Bauunternehmer in Varnhalt bei Baden-Baden selbständig und gründet die Schöck Bauteile GmbH. Das Unternehmen hat sich bis heute zu einem international operierenden Bauzulieferer entwickelt, die Schöck Gruppe beschäftigt über tausend Mitarbeiter. Der Schwerpunkt liegt auf der Entwicklung von einbaufertigen Bauteilen, die ein Teil der Statik sind und einen hohen bauphysikalischem Nutzen haben, wie beispielsweise die Verminderung von Wärmebrücken an auskragenden Bauteilen oder die Vermeidung von Trittschall im Gebäude. Außerdem wird innovative Bewehrungstechnik entwickelt.

1992 gründete er die Eberhard-Schöck-Stiftung, deren Vorstandsvorsitz er 2017 an seine Tochter Simone übertrug.

2018 erhielt Eberhard Schöck für besondere Verdienste die Staufer-Medaille des Ministerpräsidenten des Landes Baden-Württemberg.

У 1962 році Шьок стає самостійним будівельним підприємцем в м. Фарнгальт біля м. Баден-Бадена та відповідно засновує фірму «Schöck Bauteile GmbH». Станом на сьогоднішній день вказане підприємство розвинулося до рівня постачальника суміжних будівельних елементів і працює на міжнародних ринках, а все об’єднання підприємств «Schöck Gruppe» забезпечує роботою понад тисячу працівників. Основний акцент робиться на розробці готових до монтажу будівельних елементів, які є частиною системи статики будівель та мають високий ступінь ефективності з точки зору будівельної фізики, як, наприклад, зменшення кількості «мостів холоду» в зонах консольних елементів або зменшення рівня утворення звуку від кроків у сходових клітинах та інших приміщеннях будівель. Крім того, розробляється інновативна армувальна техніка.

У 1992 році він заснував Фонд Ебергарда Шьока, головування в Правлінні якого він у 2017 році передав своїй дочці Сімоне.

У 2018 році за особливі заслуги Ебергард Шьок отримав від прем’єр-міністра Федеральної Землі Баден-Вюрттемберґ «Медаль Штауфера».

das wäre erstmal alles