Підтримка німецької мови

Ми прагнемо підтримувати розвиток та поширення німецької мови. Мова об’єднує людей, тому ми активно діємо на користь німецької мови як у Німеччині, так і в країнах-партнерах нашого Фонду. Наша праця є спрямованою на вже наявні відомі проєкти так само, як і на здійснення власних ідей та розробок.

Мости дружби

Ця ініціатива підтримує тих, хто викладає німецьку в Росії, Україні, Казахстані, матеріалами та можливістю створювати мережеві зв’язки.

Книжковий проєкт: посібник «Auf Deutsch bauen»

Цей книжковий проєкт, що спрямовується на тих, кто селиться в Німеччині та хоче займатися професією робітника на будівництві, ми підтримували у 2019 році. Книжка містить численні ілюстрації та закладає основи для опанування багатьох фахових понять, які використовуються у всіх ремісничих професіях. Поряд із спеціалізованими мовними термінами вона навчає також і щоденного спілкування. Книга є корисною не тільки для самостійного навчання, але й для викладання, а також і як супровідний посібник.

«DeutschLAND intensiv»

«DeutschLAND intensiv» є розробленою та організованою нами мовною та краєзнавчою програмою для тих, хто живе у країнах-партнерах Фонду та навчає інших німецької. За допомогою викладання німецької на основі індивідуального підходу в «Goethe-Institut» в місті  Швебіш Галль під час краєзнавчих і професійно-специфічних екскурсій та семінарів викладачі німецької отримують можливість повністю зануритися в німецьку мову та культуру. Крім того, програма пропонує можливість обміну між представниками різних країн та створення мережевих зв’язків.

«Fachsprache PLUS»

Проєкт «Fachsprache PLUS» спрямовано на мовно слабких випускників шкіл, які розпочинають професійне навчання або підготовку до професії. Розробляються та випробовуються методи та засоби базової мовної освіти у поєднанні із засвоєнням фахової термінології. Інші сторони, які беруть участь в навчанні, також залучаються до співпраці, а їх увага загострюється на специфіці. Мета полягає в уникненні випадків передчасного припинення навчання та в підтримці особистісного розвитку підлітків. Проєкт було розроблено в Училищі ім. Оскара фон Міллєва в м. Касселі, де він і реалізується терміном до 2023 року. Результати проєкту передбачено використовувати для поширення далі.

Училище ім. Оскара фон Міллєра, м. Кассель, Німеччина

Дружба не знає кордонів

Проєкт „Дружба не знає кордонів“ ставить за мету надавати підтримку всім викладачам німецької, які працюють в українських державних школах та не мають доступу до німецькомовного оточення незалежно від спеціалізації та місцезнаходження школи та від мовного рівня вчителів..

Пропонуються безкоштовні щотижневі онлайн-мастеркласи за участю експертів DaF (ті, хто практикує викладання в Німеччині німецької як іноземної), де викладачі німецької отримують підтримку матеріалами та де також організовуються конкурси німецькою мовою для тих, хто в Україні вивчає німецьку мову.

В рамках цього проєкту ми підтримуємо окремі обрані заходи.

«Дружба не знає кордонів»

ГО «Wir Muttersprachler e.V.»

З 2020 року ми підтримуємо громадське об’єднання „Wir Muttersprachler e. V.“ (українською: «Ми, носії мови»). ГО пропонує мовний супровід для тих, хто викладає німецьку в Росії, Україні, Білорусі, Грузії, Вірменії та в Азербайджані. Таким чином організація турбується про постійну мовну практику та постійну актуалізацію мовних компетенцій. У віртуальному просторі через рівні проміжки часу зустрічаються німецько-східноєвропейські мовні тандеми та спілкуються німецькою на мовні, педагогічні та загальні теми. Крім того пропонуються заходи, присвячені темам культури, та літературно-музичні вечори. За нашої підтримки вдалося розбудувати роботу вказаного об’єднання.

До internet-сторінки ГО «Wir Muttersprachler e. V.»