Актуальне

45 років успіху! Ювілей Уральського коледжу технологій і підприємництва

02--го 12 2019-го року:

З 1998 року в Уральському коледжі технологій і підприємництва (Уральский колледж технологий и предпринимательства) за підтримки Уряду Свердловської області, відповідного Міністерства загального та професійної освіти та Фонду Ебергарда Шьока (Eberhard-Schöck-Stiftung) провадяться проекти з модернізації навчання окремих ремісничих професій. З Єкатеринбурзьким коледжем технологій і підприємництва нас об’єднує 21 рік спільної проектної праці. У ці дні він святкує 45 –років свого існування! Вітаємо!

Відео про Ювілей з акцентом на нашій діяльності дивіться за цим посиланням.

Мультиплікація (поширення досвіду), Професійна освіта

Спільний семінар для малярів і столярів у Вінниці

04--го 11 2019-го року:

На тему „Напилення фарби на поверхню та історичні способи опорядження деревини“ Христоф Юнґганс (Christoph Junghans) спільно зі своїм сином Давидом (David Junghans) запропонували та виконали тижневий семінар, участь в якому брали представники двох ремісничих професій, які працюють в Художньому професійно-технічному училищі № 5 м. Вінниця . Елементи меблів, виготовлені столярами у вересні, було пофарбовано та полаковано, а також було виготовлено з відповідних матеріалів дошки-взірці з покриттям поверхні за різними техніками опорядження. Учасники тренувалися у роботі з двома видами пістолетів та пристроїв для напилення фарб та лаків і виготовляли самостійно непрозорі фарби і та частково прозорі «лазури». Семінар охоплював весь діапазон робіт, яких має сьогодні навчати професійна освіта в даній сфері: від традиційних технік та матеріалів до найсучасніших речовин, пристроїв та оснащення.

Обмін досвідом між малярами і столярами та спільні рішення професійних питань розширили світогляд викладачів і майстрів в рамках власної спеціальності. Це стало для всіх новим позитивним досвідом.

Мультиплікація (поширення досвіду), Професійна освіта

Відкриття малярної майстерні в Регіональному центрі професійної освіти будівельних технологій Харківської області

23--го 10 2019-го року:

В нашій проектній локації в Харкові (Регіональний центр професійної освіти будівельних технологій Харківської області) ми змогли наразі спільно з нашою партнерською організацією GIZ відкрити майстерню з  модернізованого навчання малярів-реставраторів. В урочистостях взяли участь високі гості – представники та проектні партнери зі сфери політики та економіки. Так, привітання з приводу успішно проведених робіт з реконструкції майстерень висловили заступник Голови Харківської обласної адміністрації пан Анатолій Бабічев та Віце-консул Ґенерального консульства Федеративної Республіки Німеччина у Дніпрі пан Петер Шмаль (Peter Schmahl), які наголосили на значенні підтримки навчання будівельних спеціальностей в місті Харкові, особливо щодо розвитку професійної освіти юнацтва. Особливу подяку отримали спонсори проекту: KnaufCaparolStorch та Dinova, українські представники яких продемонстрували задоволення результатами робіт з модернізації матеріальної бази. Фаховий керівник проекту, який працює в Харкові на замовлення нашого Фонду, майстер малярної справи Андреас Тобіас (Andreas Tobias), виконав відповідне керівництво ремонтними роботами та оснащенням майстерень матеріалами й інструментом. Осучаснення змісту самого навчання та підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання й викладачів Харківського центру професійної освіти у малярній галузі також відносяться до сфери його відповідальності.

Foto: Мария Зайцева

Премії та відзнаки

Премія в області культури за розвиток німецької мови: нагороджено науковця у царині граматики, музикантів та журналістів

19--го 10 2019-го року:

В місті Касселі за здобутки в дослідженні німецької мови Премією Якоба Ґрімма (Jacob-Grimm-Preis) було нагороджено професора граматики Петера Айзенберґа (Peter Eisenberg). «Лаудаціо» («Панегірик» чи «Урочисту схвальну промову») виголосив співвидавець газети «Frankfurter Allgemeine Zeitung» Юрґен Каубе (Jürgen Kaube). „Праця Петера Айзенберґа спонукає до роздумів, він обстоює дбайливе поводження з німецькою мовою» – сказав пан Каубе. Премію організаційного комітету отримав музичний гурт  „Tonbandgerät“ («Тонбандґерет» («Магнітофон»)). За допомогою своєї музики та німецьких текстів гурт дарує молоді в Німеччині та за кордоном радість від спілкування німецькою мовою. Схвальні промови виголосили Амелі Арндт (Amelie Arndt) – внучка Ебергарда Шьока (Eberhard Schöck). Газета «Kaukasische Post» («Кавказька пошта») отримала премію, передбачену для відзначення організацій та інституцій. Ця єдина німецькомовна газета на теренах Кавказу є „Активним внеском у німецькі зовнішні відносини“ – так обґрунтував цю нагороду прес-секретар журі Гельмут Ґлюк (Helmut Glück). Директор VDS („Verein Deutsche Sprache“ – „Товариство Німецької Мови“) Гольґер Клатте (Holger Klatte) виголосив свій «Лаудаціо».

Повідомлення для преси (Pressemeldung)

Семінар для столярів у Вінниці

14--го 10 2019-го року:

Для майстрів виробничого навчання столярів  професійного училища (ВХПТУ № 5) м. Вінниця, Україна, під керівництвом Христофа Юнґганса (Christoph Junghans) вже відбувся семінар на тему «Виготовлення меблів». Було запроектовано та виготовлено меблі (спершу – з масиву деревини) для кабінету майстрів. Шухляди, засклені дверцята та з’єднання деревини прихованої конструкції сумарно стали певним викликом у рамках цього відрізку навчання наставників. Ще в жовтні відбудеться офіційне відкриття оновленої майстерні. Учасники в рамках чергового семінару пофарбують, полакують та змонтують вказані вище вироби.