Актуальне

Премії та відзнаки

Блискучість і відданість справі – Норберта Ламмерта (Norbert Lammert) відзначено за його заслуги перед німецькою мовою

13--го 11 2017-го року:

Лауреатами Премії в області культури за підтримку розвитку німецької мови у 2017-му році стали Норберт Ламмерт (Norbert Lammert), Проект «Клас! Ми співаємо» („Klasse! Wir singen“) суспільно-корисного Об’єднання Зінґен (Singen e. V. ) та журнал «Зоцузаґен» (українською: «Скажімо») (Magazin „Sozusagen!“) Баварської телерадіокомпанії (Bayerischen Rundfunk).

Як перший політик у рядах лауреатів чинний Голова Бундестаґу  (Bundestagspräsident) Норберт Ламмерт прийняв Премію Якоба Ґрімма «Німецька мова»( Jacob-Grimm-Preis Deutsche Sprache) і знову ж висловився за внесення у Конституцію положення про німецьку мову.  „Мовою країни є німецька мова“ –  це те речення, яке у минулі роки зробило певні політичні дискусії зайвими.

Проект «Клас! Ми співаємо» має великі заслуги завдяки діяльності на користь „душевного здоров’я дітей та  єдності нашої країни“, – так сказав Вальтер Кремер (Walter Krämer) у своєму «Лаудаціо» (Laudatio – панегірик, хвалебна промова) на адресу лауреата премії.  Даніель Кедінґ (Daniel Keding), директор проекту, висловився так: „Ми намагаємося спрямувати нашу турботу на те, щоб нове покоління не забуло свої пісні і спрямовуємо наші зусилля на сталий, довготривалий розвиток співу як такого.“

Інституціональну премію «Німецька мова» отримала телепередача «Зоцузаґен» («Скажімо») баварської телерадіокомпанії. Представником редакції, який отримав символ премії – скляний квадр (прямокутний паралелепіпед), був диктор, модератор Кнут Кордсен (Knut Cordsen). Він сказав: „Зоцузаґен» – це не передача для культурних песимістів, а є передача, де ми хочемо звернути  увагу на те, що є чудовим, і що вражає нас у мові.“

Передача  „Sozusagen“ отримала також схвалення від Анке Заутер ( Anke Sauter), яка є членом журі Премії в області культури за підтримку і розвиток німецької мови. „Передача є настільки багатогранною, як і сама мова “, – сказала пані Заутер у своїй промові.

В урочистому нагородженні у святковій залі «Конґрес-Палацу Штадтгаллє» міста Касселя (Kassel) взяли участь понад 800 гостей. http://www.kulturpreis-deutsche-sprache.de

Премії та відзнаки

Німецька СТИПЕНДІЯ – стипендіати 2017/18 навчального року

27--го 10 2017-го року:

В рамках «святкової години» у «Вищому навчальному закладі  міста Карлсруе – техніка й економіка» ( Hochschule Karlsruhe – Technik und Wirschaft відбулося урочисте вручення стипендій на 2017/18 навчальний рік. Ми радіємо спільно з Отманом Еламмарі (Otman Elammari) / будівельна інженерія на тринаціональному рівні, Самюелем Франтцом (Samuel Frantz) / інфраструктурний інжиніринг (Infrastructure Engineering), Христофом Рістом (Christoph Rist) та Тобіасом Цовада (Tobias Zowada) / будівельна інженерія та Сабіною Тьольке (Sabrina Tölke) / будівельний менеджмент та будівельне виробництво.

Професійна освіта

Підтримка у сфері міського будівництва

14--го 09 2017-го року:

В Києві між Фондом Ебергарда Шьока (Eberhard-Schöck-Stiftung (ESST)), Київським Національним університетом будівництва і архітектури (КНУБіА) та Фондом підтримки будівельної галузі (ФПБГ) укладено угоду про розширення підтримки в  інженерній галузі містобудівного проектування. Таким чином, у 2018-му році забезпечено проведення зимової та літньої школи для молодих інженерів за спеціалізацією «Міське будівництво», участь у всеукраїнській олімпіаді, а також  постійну підтримку і модернізацію академічної освіти у сфері містобудівного планування. Експертом на місці є дипломований інженер Торальф Вайзе (Toralph Weise), віце-президент ФПБГ.

Проекти обміну

Українські каменярі та скульптори у в німецькому місті Кайзерслаутерні (Kaiserslautern)

12--го 09 2017-го року:

Це вже стало традицією: у вересні до Училища майстрів-ремісників міста Кайзерслаутерна прибувають у гості студенти-скульптори – каменярі  зі Львова. Тут вони виготовляють спільно з німецькими колегами  елементи для барокового терасового саду містечка Кірхьгаймболандена (Kirchheimbolanden), відбудова (ревіталізація) якого безперервно крокує вперед завдяки активній роботі багатьох учасників, на чолі яких стоїть пані доктор Лідія Торн Вікерт (Dr. Lydia Thorn Wickert) (thornconcept.eu). Крім того, молоді каменярі і скульптори отримують враження від рамкової програми, яка збагачує їх мистецькі та фахові знання і потреби, а також  знайомляться з демократичними інституціями громадянської спільноти, які відображають багатоманітність суспільного життя в Німеччині.

Мультиплікація (поширення досвіду), Професійна освіта

Офіційна угода про співпрацю протягом наступних п’яти років

11--го 09 2017-го року:

На початку вересня Фонд Ебергарда Шьока підписав у Єкатеринбурзі наступну Угоду про співпрацю з Міністерством освіти Свердловської області Російської Федерації та зі своїм давнім проектним партнером – Уральським коледжем технологій та підприємництва. Таким чином, надзвичайно успішна кооперація з метою модернізації професійної ремісничої освіти продовжується до 2022-го року. Партнери планують мультиплікувати (поширити) досвід попередніх проектів у інших професійних навчальних закладах Свердловської області та підняти навчання за цілим рядом спеціальностей, модернізоване в рамках попередніх проектів, на найновіший рівень з точки зору його змісту та сучасного стану техніки. Передбачено продовження розбудови обміну учнями з німецькими професійними училищами. Крім того, Фонд Ебергарда Шьока висловив бажання використати  досвід свого проектного партнера для його мультиплікації (поширення) поза межами Свердловської області та Росії.